European Union Deforestation Free Regulation (EUDR)

22.02.2024

De Europese Unie heeft als doel om in 2050 als eerste continent volledig klimaatneutraal te zijn. Dit wordt ook wel de ‘Europese Green Deal’ genoemd. Om dit doel te stimuleren heeft de Europese Commissie het pakket ‘Fit for 55’ geïntroduceerd, bestaande uit 14 maatregelen, om zo de CO2-uitstoot van de EU tegen 2030 met 55% te verminderen ten opzichte van 1990.

Een van deze 14 maatregelen is de ‘European Union Deforestation Free Regulation (EUDR)’. Het EUDR moet ervoor gaan zorgen dat ontbossing en bosdegradatie tegen wordt gegaan.

Ontbossing en bosdegradatie

Ontbossing en bosdegradatie hebben diverse negatieve gevolgen ten aanzien van de wereldwijde klimaatverandering. Zo leiden ze tot een verhoogde uitstoot van broeikasgassen door bijbehorende bosbranden, hetgeen de klimaatbestendigheid van het getroffen gebied, de biodiversiteit en weerstand tegen ziekten en plagen vermindert.

Het consumeren van bepaalde producten draagt aanzienlijk bij aan wereldwijde ontbossing en bosdegradatie. Zonder passende regelgeving zou de consumptie en productie van de onderstaande zeven grondstoffen in de EU tegen 2030 naar schatting leiden tot een toename van ontbossing met ongeveer 248.000 hectare per jaar.

Het betreft hierbij de volgende grondstoffen:

  • Rundvlees
  • Cacao
  • Koffie
  • Palmolie
  • Soja
  • Hout
  • Rubber
  • Afgeleide producten

EUDR

De EUDR heeft als doel te waarborgen dat producten niet bijdragen aan ontbossing of bosdegradatie. Om aan de regelgeving te voldoen die is opgesteld voor de EUDR, moeten bedrijven uitgebreide informatie verzamelen over hun toeleveringsketens en de oorsprong van de gebruikte grondstoffen kunnen aantonen.

Op basis van specifieke criteria wordt een risicoanalyse uitgevoerd, gevolgd door de opstelling van een zorgvuldigheidsverklaring. Deze zorgvuldigheidsverklaring moet worden ingediend via een centraal EU-informatiesysteem, alvorens de producten in de handel kunnen worden gebracht of uitgevoerd worden naar een derde land buiten de Europese Unie.

Dit betekent dus dat het EUDR niet alleen betrekking heeft op import, maar ook op de export van deze grondstoffen en met deze grondstoffen gemaakte producten.

De drie criteria voor het in-of uitvoeren van deze goederen zijn vanaf de ingang van het EUDR:

  1. zij zijn ontbossingsvrij;
  2. zij zijn geproduceerd overeenkomstig de relevante wetgeving van het land van productie;
  3. zij gaan vergezeld van een zorgvuldigheidsverklaring.

Planning

  • In mei 2024 worden de richtlijnen gepubliceerd voor de nationale invulling van het EUDR
  • Het EUDR is vanaf juni 2023 ingegaan, maar wordt pas in december 2024 geïmplementeerd.
  • Uiterlijk 30 december 2024 wordt een lijst gepubliceerd met lage, middel en hoge risicolanden en gebieden.

Momenteel is er nog weinig duidelijkheid over de invulling van het EUDR. Onze consultants doen er alles aan om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. Als u graag bijgepraat wilt worden over dit onderwerp, neem dan gerust contact met hen op.

John.Sampers@sgs.com

Rick.Keller@sgs.com