Problemen rondom CBAM en het invoercontrolesysteem ICS2

23.02.2024

De Europese Commissie is op de hoogte van technische problemen die ertoe hebben geleid dat sommige bedrijven geen gegevens en rapporten kunnen indienen met betrekking tot het EU-mechanisme voor koolstofcorrectie aan de grens (CBAM) en het invoercontrolesysteem 2 (ICS2).

Dit is het gevolg van een incident met een technische component die van invloed is op verschillende douanesystemen in de EU, waaronder ICS2, en de werking van het CBAM-register. De Commissie heeft hiervoor inmiddels oplossingen ingevoerd. Om het proces voor bedrijven die mogelijk problemen hebben ondervonden bij het rapporteren en hun driemaandelijkse CBAM-rapportage nog niet hebben ingediend te vergemakkelijken, is er vanaf 1 februari een nieuwe functionaliteit beschikbaar gesteld in het overgangsregister. Hier kan een “een verzoek tot uitgestelde indiening” worden ingediend, waardoor zij 30 dagen extra de tijd krijgen om hun CBAM-rapport in te dienen.

In overeenstemming met de richtlijnen die aan de nationale bevoegde autoriteiten (NBA’s) zijn verstrekt, zullen geen sancties worden opgelegd aan rapporterende bedrijven die moeilijkheden hebben ondervonden bij het indienen van hun eerste CBAM-melding. Vertraagde indiening van een CBAM-verslag als gevolg van systeemfouten zou per definitie gerechtvaardigd worden geacht zolang de indiening onmiddellijk plaatsvindt zodra de technische fouten zijn verholpen.

Rapporterende aangevers die geen grote technische problemen ondervinden, worden nog steeds aangemoedigd om hun CBAM-rapport vóór het einde van de rapportageperiode in te dienen. Overeenkomstig Uitvoeringsverordening 2023/1773 betreffende de overgangsperiode kunnen zij vervolgens hun eerste drie CBAM-verslagen wijzigen en corrigeren tot en met 31 juli 2024.

Als u vragen heeft over CBAM, kunnen onze experts u ondersteunen. Neem in dit geval contact met ons op.