Nieuw EU-systeem voor het aanvragen van T2L en T2LF

27.02.2024

Vanaf 1 maart 2024 wordt het verplicht om de uniestatusbewijzen T2L en T2LF aan te vragen in het nieuwe EU-systeem Proof of Union Status. Dit moet gebeuren in het EU Customs Trader Portal.

Wellicht is niet iedereen bekend met het gebruik van T2L documenten, aangezien normaliter de gebruikelijke handelsdocumenten afdoende zijn voor deze stromen wanneer er geleverd wordt binnen de Europese Unie. Er zijn echter een aantal scenario’s mogelijk waarbij er aangetoond moet worden dat de goederen in deze stromen “unie” goederen zijn.

In deze desbetreffende situaties is het T2L(f) document van toepassing. Het document toont aan dat de producten die staan vermeld zich als laatste in het vrije verkeer van de EU hebben bevonden. De goederen gaan (vaak over zee) van het ene douanegebied naar het andere, waarbij de oorsprong aangetoond dient te worden. Het T2L document laat de herkomst van de goederen zien en zorgt ervoor dat (invoer)heffingen niet betaald hoeven te worden.

Zoals eerder vermeld komt er dus een verandering in dit systeem, hetgeen ervoor zorgt dat de benodigde documenten alleen nog maar aangevraagd kunnen worden via het nieuwe EU-systeem Proof of Union Status (PoUS). Met dit systeem geeft de Douane de uniestatusbewijzen T2L(F) af en controleert het deze ook.

De invoering van dit nieuwe Proof of Union Status systeem zal in twee fasen gebeuren:

Fase 1: Vervanging van het papieren T2L en T2LF document. Deze fase moet op 1 maart 2024 volledig afgerond zijn.

Fase 2: Invoering van het elektronische Customs Goods Manifest. Hierdoor kan je voor meerdere zendingen en goederen uniestatusbewijzen aanvragen en controleren. Deze fase wordt afgerond in het 3e kwartaal van 2025

Bewijzen in centrale database

Elk uniestatusbewijs dat in het nieuwe systeem wordt aangevraagd, krijgt een Movement Reference Number (MRN). De afgegeven bewijzen staan in een centrale database, waardoor ze beschikbaar zijn in alle lidstaten. Bij het binnenbrengen van uniegoederen moet u de MRN van het uniestatusbewijs doorgeven aan de desbetreffende Douane.

SGS Maco is een expertisecentrum op het gebied van douanezaken. Onze gespecialiseerde consultants kunnen u ondersteunen bij de transformatie van het maken van papieren T2L documenten naar het opmaken van de documenten via de EU Customs Trader portal. Uiteraard kan ons brokerage team de diverse soorten T2L’s voor u verzorgen.