Einde Covid-Versoepelingen Oorsprongscertificaten op 1 mei 2024

09.04.2024

Gedurende de Covid-19-pandemie heeft de Douane sinds maart 2020 tijdelijk kopieën, scans en elektronische varianten van herkomst- en oorsprongscertificaten geaccepteerd. Dit was een noodzakelijke maatregel, aangezien in deze periode het bepaalde EU-lidstaten en partnerlanden niet lukte om herkomst- en oorsprongscertificaten, zoals certificaat EUR.1, EUR-MED en A.TR, op de voorgeschreven manier af te geven.

Echter, nu de situatie verbetert, nadert het einde van deze versoepelingen. Per 1 mei 2024 zal de Douane geen kopieën en digitale varianten van certificaten meer accepteren. Het is van cruciaal belang dat u zich bewust bent van deze veranderingen om problemen bij het importeren te voorkomen.

Er is geen overgangsperiode vastgesteld. Vanaf 1 mei 2024 zal de Douane uitsluitend originele oorsprongscertificaten accepteren die aan de technische voorschriften voldoen. Hierop gelden geen uitzonderingen. Dus ook niet als u:

  • gebruikmaakt van de regeling Douane-entrepot en op of na 1 mei 2024 goederen in het vrije verkeer wilt brengen
  • achteraf en na 1 mei 2024 een aanvraag wilt doen voor preferentiële tariefbehandeling in een terugbetalingsverzoek

Wij adviseren u om ervoor te zorgen dat u geldige originele oorsprongscertificaten heeft om problemen bij import na 1 mei 2024 te voorkomen. Indien u in of na maart 2020 een preferentiële tariefbehandeling aangevraagd heeft en daarbij kopieën, scans of elektronische varianten van certificaten zijn gebruikt, dan kan het zijn dat de Douane het originele certificaat alsnog bij u opvraagt.

E-certificaten van Israël, Marokko, Noorwegen en Turkije

In het kader van de pan-Euromediterrane overeenkomst (PEM) blijven e-certificaten uit Israël, Marokko, Noorwegen en Turkije onder bepaalde voorwaarden geldig. In PEM aanbeveling 1/2023 (2024/243) staan de voorwaarden voor het accepteren van elektronisch afgegeven certificaten door PEM-landen.

Voor verdere vragen of assistentie kunt u contact opnemen met onze experts.