02.05.2024
Het Europees Parlement heeft op 24 april groen licht gegeven voor een historische wet die grote bedrijven verplicht om mensenrechten en het milieu te beschermen in hun toeleveringsketens. De nieuwe richtlijn over Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (iMVO), plaatst leefbare inkomens, verantwoorde inkoop en duurzame praktijken centraal voor alle grote bedrijven die actief zijn in Europa.
Steun voor leefbare inkomens
Een sleutelaspect van de richtlijn is de erkenning van leefbare lonen en inkomens als een fundamenteel mensenrecht. Bedrijven worden opgeroepen om hun inkooppraktijken kritisch te evalueren en enkel als uiterste redmiddel de samenwerking met leveranciers te verbreken. Samenwerking en betrokkenheid van alle belanghebbenden zijn cruciaal bij het aanpakken van problemen en het vinden van duurzame oplossingen.
Aanvullende maatregelen noodzakelijk voor invoering
Hoewel de goedkeuring van de richtlijn een mijlpaal is, is het van essentieel belang om aanvullende maatregelen te treffen om een effectieve implementatie te waarborgen. Leveranciers, vooral kleine boeren, kunnen niet verwacht worden om de volledige last van de richtlijn te dragen. Daarom moeten de uitvoeringsrichtlijnen en modelcontracten gebaseerd zijn op internationale normen, en moeten financiƫle steun en informatie worden verstrekt aan leveranciers en maatschappelijke organisaties wereldwijd.
Lastige implementatie wet
De weg naar deze wetgeving was niet zonder uitdagingen. Het Europese Parlement heeft hard gewerkt om risico’s aan te pakken en ervoor te zorgen dat de wet bedrijven verantwoordelijk houdt zonder onredelijke lasten op leveranciers te leggen.
In reactie op deze ontwikkeling hebben belangrijke stemmen uit het veld hun steun uitgesproken. Daniel Amponsah, een cacaoproducent uit Ghana, benadrukt het belang van leefbare inkomens en roept op tot concrete ondersteuning voor de implementatie van de richtlijn.
Meri Hyrske-Fischer van Fairtrade International en anderen benadrukken de groeiende acceptatie van vergelijkbare initiatieven wereldwijd en hopen op een bredere naleving van verantwoord ondernemen.
Het succes van de iMVO-richtlijn hangt af van krachtige ondersteuning en concrete maatregelen. Het is een cruciale stap naar een meer verantwoorde bedrijfsvoering, maar de weg naar duurzame verandering vereist voortdurende inzet en samenwerking op alle niveaus.