Begrip ‘Verzonden uit’ voor Antidumping- en Compenserende Rechten inzake de verzending van zonnepanelen (en zonnecellen) en solar panels

21.06.2024

Nederland en de Europese Commissie hebben recent een ‘constructieve dialoog’ gevoerd over de interpretatie van het begrip ‘verzonden uit’. Dit begrip komt vaak voor in uitbreidingsverordeningen voor antidumping- en compenserende rechten. De discussie richtte zich op situaties waarin assemblage plaatsvindt in een ander land dan het betreffende ‘uitbreidingsland’.

Veranderde Interpretatie

Nederland had aanvankelijk een andere interpretatie van ‘verzonden uit’ dan de Europese Commissie. Echter, Nederland heeft nu besloten zich aan te sluiten bij de uitleg van de Europese Commissie. Deze uitleg doet volgens de Douane recht aan het doel en de strekking van handelspolitieke maatregelen.

Gevolgen voor de Praktijk

Voortaan kunnen zendingen die vanuit een ander land dan het uitbreidingsland worden verzonden, toch worden beschouwd als ‘verzonden uit’ het uitbreidingsland voor de toepassing van antidumping- en compenserende rechten. Dit betekent dat op goederen in die zendingen het uitgebreide antidumping- en/of compenserend recht van toepassing kan zijn.

Dit speelt bijvoorbeeld bij goederen die onderhevig zijn aan een uitgebreid antidumping- en/of compenserend recht, en waarbij assemblagehandelingen plaatsvinden in een derde land voordat ze naar de Europese Unie worden verzonden.

Vanaf 4 april 2024 zal de Douane deze interpretatie van het begrip ‘verzonden uit’ toepassen op zendingen die vanaf die datum worden aangegeven.

Achtergrond van de Dialoog

De discussie is ontstaan op basis van uitbreidingsverordeningen zoals Uitvoeringsverordeningen (EU) 2016/184 en (EU) 2016/185. Volgens deze verordeningen wordt antidumping- of compenserend recht geheven op zonnepanelen (en zonnecellen) die zijn verzonden uit Maleisië en Taiwan, ongeacht de oorsprong van die cellen of panelen.

Het verschil in interpretatie tussen de Europese Commissie en Nederland betrof de invoer van zonnepanelen met de volgende kenmerken:

  • De zonnepanelen werden naar de Europese Unie verzonden vanuit derde landen zoals Vietnam, India en Mexico.
  • De zonnepanelen waren in die landen geassembleerd uit zonnecellen met oorsprong Maleisië of Taiwan.

De Europese Commissie stelde dat deze zonnepanelen moesten worden beschouwd als ‘verzonden uit’ Maleisië of Taiwan, en dat er bij invoer antidumping- en/of compenserend recht moest worden betaald. Nederland was van mening dat de zonnepanelen douane technisch waren verzonden vanuit de landen waar de assemblage had plaatsgevonden, en dat er daarom geen uitgebreid antidumping- en compenserend recht hoefde te worden betaald.

Conclusie

Door de nieuwe interpretatie van het begrip ‘verzonden uit’ moeten bedrijven die handelen in goederen die onderhevig zijn aan antidumping- en compenserende rechten, extra aandacht besteden aan de oorsprong en het verzendland van hun producten. Deze verandering kan aanzienlijke financiële gevolgen hebben en vereist nauwkeurige naleving van de nieuwe regelgeving. Neem bij twijfel contact op met een consultant van SGS Maco om onaangename verrassingen te voorkomen.

SGS Maco is al lange tijd specialist als douane-expediteur en fiscaal vertegenwoordiger in de import van zonnepanelen en goederen in de duurzaamheidssector