Vanaf september: specificatie Mededeling afloop betalingstermijn (MAB)

16.07.2024

Vanaf september 2024 zullen bedrijven die douaneaangiftes doen, maandelijks een specificatie ontvangen bij de Mededeling Afloop Betalingstermijn (MAB). Dit besluit volgt op de beëindiging van het Overzicht gedane aangifte (OGA), waardoor bedrijven minder goed in staat waren om de administratie van de Douane te controleren tegen hun eigen administratie. Hieronder leest u meer over deze specificatie en over het technisch probleem dat heeft plaatsgevonden in het DMS-systeem waardoor een aantal aangiften dubbel belast zijn

Inhoud van de Specificatie

De specificatie die bij de MAB wordt gevoegd, zal de volgende informatie bevatten:

  • Belaste aangiften
  • Ongeldig gemaakte aangiften
  • Betalingen op de zekerheid

Deze gegevens zullen via e-mail worden verzonden naar het bij de Douane bekende e-mailadres van het betreffende bedrijf.

Implementatie en Toekomstplannen

Vanaf september 2024 kunt u de specificatie bij de MAB verwachten.

Daarnaast werkt de douane aan het ontwikkelen van specificaties voor de MAB’s van vóór september 2024. Zodra deze beschikbaar zijn, zal de douane deze naar u sturen. Op de lange termijn is het doel om ervoor te zorgen dat alle benodigde gegevens via Mijn Douane beschikbaar zijn.

Het Belang van de Specificatie

Bedrijven die douaneaangifte doen, werken met zekerheid, hetgeen betekent dat de gestelde zekerheid garant staat voor de te innen rechten bij een aangifte via DMS, DECO en AGS. De MAB, die na afloop van de kalendermaand wordt verstuurd, bevat het volledige verschuldigde bedrag en de betalingen op de zekerheid. Voorheen werden deze gegevens gecontroleerd tegen het OGA. Door de overgang naar een nieuwe financiële administratie waarin onbelaste aangiften niet meer worden opgenomen, is het OGA komen te vervallen. Dit heeft geleid tot ongemak en veel vragen bij bedrijven.

Technische probleem DMS

Er is een technisch probleem in het DMS-systeem geweest waardoor een aantal aangiften dubbel belast zijn. Dit probleem betrof aangiften die voor 20 april voorlopig waren en tussen 20 april en 21 mei definitief werden. Er is een dubbele boeking gemaakt tussen het aangiftesysteem en de financiële administratie, maar uw zekerheid gaf wel de juiste stand weer. Het probleem is inmiddels opgelost en herstelacties zijn uitgevoerd. U kunt tussen 12 en 19 juli een uitbetaling verwachten voor de dubbel belaste aangiften. Voor specifieke situaties kunt u een e-mail sturen naar nhd.apeldoorn@douane.nl.