Europese Commissie start inbreukprocedures tegen lidstaten voor onvolledige omzetting van klimaat- en defensierichtlijnen

12.08.2024

De Europese Commissie heeft een pakket besluiten aangenomen wegens het niet communiceren door lidstaten van maatregelen om EU-richtlijnen om te zetten in nationale wetgeving. Formele kennisgevingen zijn verzonden naar lidstaten die nagelaten hebben om nationale maatregelen te melden die richtlijnen omzetten, waarvan de omzettingstermijn onlangs is verstreken.

In totaal hebben 26 lidstaten, waaronder België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Zweden, nog geen volledige omzetting gemeld van twee EU-richtlijnen op het gebied van klimaat en defensie. Deze lidstaten hebben nu twee maanden de tijd om te reageren en de omzetting te voltooien, anders kan de Commissie besluiten een met redenen versterkt advies uit te brengen.

Versterking van de EU-Emissiehandel

De Europese Commissie heeft een inbreukprocedure geopend door 26 lidstaten een formele kennisgeving te sturen voor het niet volledig omzetten van de herziene EU-richtlijn voor emissiehandel (EU ETS) in nationale wetgeving. Deze richtlijn introduceert een nieuw emissiehandelssysteem (ETS2) om koolstofbeprijzing uit te breiden naar nieuwe sectoren, zoals brandstofverbranding in gebouwen, wegvervoer en kleine industrieën. Lidstaten hadden tot 30 juni 2024 de tijd om deze richtlijn om te zetten, maar hebben dit niet volledig gedaan.

Defensiegerelateerde producten

Daarnaast heeft de Commissie besloten om Denemarken, Nederland, Slovenië en Finland formele kennisgevingen te sturen voor het niet omzetten van de richtlijn (EU) 2024/242 betreffende de lijst van defensiegerelateerde producten in hun nationale wetgeving. Deze richtlijn wijzigt de Transfers Richtlijn (2009/43/EC) en actualiseert de lijst van defensiegerelateerde producten. De betrokken landen hebben tot 31 mei 2024 de tijd gehad om deze richtlijn om te zetten, maar dit is nog niet gebeurd.