NEa pleit voor hogere deelnamedrempel CBAM om uitvoerbaarheid te waarborgen

De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) roept het kabinet op om in Europa te pleiten voor een aanpassing van de CBAM-verordening (Carbon Border Adjustment Mechanism). In een brief aan het kabinet wijst de NEa op de problemen die kunnen ontstaan bij de uitvoering van de regeling, die vanaf 2026 ingaat.

Huidige drempel veroorzaakt hoge administratieve lasten
Vanaf 1 januari 2026 geldt dat importeurs die voor meer dan €150 aan CBAM-goederen van buiten de EU importeren, moeten betalen voor de CO2-uitstoot die bij de productie van deze goederen is vrijgekomen. Hierbij gaat het om producten als cement, staal, aluminium, kunstmest en waterstof. Importeurs moeten een CBAM-toelating aanvragen, CO2-uitstootgegevens verzamelen en deze rapporteren.

Voor kleine importeurs brengt dit onevenredige administratieve lasten met zich mee. Bij kleinere hoeveelheden goederen is de CO2-uitstoot vaak beperkt, maar de inspanning om deze gegevens te achterhalen blijft groot. De NEa waarschuwt dat de regeling daardoor niet uitvoerbaar is voor zowel bedrijven als de toezichthouder zelf.

Oplossing: drempel op basis van gewicht
Om deze problemen te voorkomen, stelt de NEa voor om de CBAM-drempel te verhogen en te baseren op het gewicht van de geïmporteerde goederen in plaats van hun waarde. Uit analyse blijkt dat veel importeurs die onder de huidige regeling vallen, slechts een minimale hoeveelheid CO2-uitstoot hoeven te rapporteren, soms zelfs afgerond 0 ton per jaar.

Een drempel op basis van gewicht is volgens de NEa duidelijker, beter controleerbaar en doelmatiger. Hierdoor wordt CBAM gerichter toegepast op importeurs die daadwerkelijk een substantiële hoeveelheid CO2-uitstoot rapporteren.

Balans tussen uitvoerbaarheid en effectiviteit
De hoogte van de nieuwe drempel vraagt om zorgvuldige afstemming. Het doel is een balans te vinden tussen minder administratieve lasten en de effectiviteit van CBAM. Daarbij moet worden voorkomen dat zendingen worden opgesplitst om onder de drempel uit te komen.

De NEa benadrukt dat een aangepaste drempel de werkbaarheid van CBAM zal vergroten en tegelijkertijd de klimaatdoelen niet in gevaar brengt.

Lees de volledige brief van de NEa hier.