De start van de overgangsperiode voor CBAM

31.05.2024

De start van de overgangsperiode voor CBAM

In oktober 2023 is de overgangsperiode voor het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) van start gegaan. Deze periode, die loopt van 1 oktober 2023 tot 31 december 2025, biedt bedrijven de gelegenheid om te wennen aan de nieuwe situatie, vertrouwd te raken met het systeem en zich voor te bereiden op het verzamelen van nauwkeurige gegevens.

Voorbereiding en rapportage

Een van de belangrijkste doelen van deze overgangsperiode is het voorbereiden van bedrijven op de rapportage van emissiegegevens. Tot nu toe was er geen verplichting voor bedrijven om deze gegevens te verzamelen. Om bedrijven de tijd te geven om de juiste metingen uit te voeren, is besloten om voor de rapportages van het vierde kwartaal van 2023 en het eerste en tweede kwartaal van 2024 standaardwaarden te hanteren. Deze standaardwaarden stellen bedrijven in staat om te oefenen met de kwartaalrapportages zonder dat zij al over de gedetailleerde emissiegegevens beschikken.

Verandering in rapportage-eisen

Vanaf de rapportage van het derde kwartaal van 2024 verandert dit echter. Vanaf dat moment moeten alle bedrijven die CBAM-plichtige goederen invoeren, de werkelijke emissies opgeven. Dit betekent dat zij de daadwerkelijke uitstootgegevens van de producent moeten verkrijgen en rapporteren.

Gevolgen van onvolledige Rapportages

Wat gebeurt er als een bedrijf de benodigde emissie-informatie niet van de producent krijgt? Voor de rapportage over het derde kwartaal van 2024 (en daarna) wordt van een CBAM-aangever verwacht dat deze alles doet wat redelijkerwijs mogelijk is om de werkelijke emissiegegevens van de producent te verkrijgen. Lukt dit niet en dient de CBAM-aangever een onvolledig of onjuist rapport in, dan kan de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) een correctieprocedure starten.

In deze correctieprocedure wordt de CBAM-aangever verzocht om het rapport aan te vullen of te corrigeren. Indien de CBAM-aangever onvoldoende moeite doet om een juist rapport in te dienen of te corrigeren, kan de NEa besluiten een boete op te leggen. Deze boete varieert van €10 tot €50 per ton CO2 die niet is gerapporteerd.

Meer informatie over toezicht en handhaving van CBAM vindt u op de website van de Nederlandse Emissieautoriteit: NEa CBAM.