Producten bestellen via Chinese webshops wordt waarschijnlijk duurder

02.08.2024

De consument in de EU bestelt massaal pakketjes van onder de 150 euro via Chinese webshops zoals AliExpress, Temu en Shein. Vorig jaar alleen lag het totaal al rond de 2,3 miljard items. Voor deze pakketjes geldt momenteel een douanevrijstelling, waardoor er geen importheffingen zijn verschuldigd bij binnenkomst in de EU. De Europese commissie is nu voornemens om deze vrijstelling te laten vervallen. Dit betekent dat de consument meer gaat betalen voor pakketjes die van buiten de EU komen. Hiermee hoopt Europa de enorme toestroom aan pakketjes van buiten de EU tegen te gaan.

Een van de redenen om de vrijstelling te laten vervallen is om de concurrentie met Europese bedrijven te beperken. De items die worden besteld via Chinese webshops zijn namelijk stukken goedkoper dan als deze binnen Europa worden besteld. De Chinese webshops kunnen deze lage prijzen hanteren omdat zij o.a. een subsidie ontvangen op postverkeer, waardoor het goedkoper is om goederen te exporteren van China naar Europa. Een andere reden om de vrijstelling te laten vervallen is om te voorkomen dat er rommel of gevaarlijke producten de EU binnen komen die belastend zijn voor het milieu en de mens. Als voorbeeld, bij een recente controle van 19 stuks speelgoed van Temu bleek dat er geen voldeden aan de Europese regels en waren er 18 stuks zelfs gevaarlijk voor kinderen.

De verwachting is dat er op korte termijn een voorstel zal komen van de Europese commissie om de vrijstelling te schrappen. Dit voorstal zal dan eerst nog goedgekeurd moeten worden door alle lidstaten. Het is nog de vraag of de lidstaten hiermee zomaar zullen instemmen, omdat de verschillende douaneautoriteiten nu al de hoeveelheid werk niet aankunnen. Door het vervallen van de vrijstelling zal de werkdruk alleen maar hoger worden. Mocht het voorstel er doorheen komen dan zullen de importheffingen variƫren tussen de 0% en 17%.