De Douane werkt aan de implementatie van CERTEX

16.08.2024

In december 2022 is de Verordening tot instelling van de éénloketomgeving van de Europese Unie voor de Douane van kracht geworden (Verordening (EU) 2022/2399). Deze verordening heeft als doel om de verwerking van informatie voor niet-douaneformaliteiten te vereenvoudigen, waardoor bedrijven sneller en efficiënter internationaal kunnen handelen. Bovendien draagt de verordening bij aan een verbeterde veiligheid binnen de Europese Unie (EU) doordat de controle op niet-douaneformaliteiten op een uniforme wijze wordt uitgevoerd. De eerste fase van deze verordening richt zich op de implementatie van het EU-CSW-CERTEX systeem, ook wel bekend als CERTEX.

Wat is CERTEX?

CERTEX is een geavanceerd systeem dat de douanesystemen koppelt aan de niet-douanesystemen van de EU. Dit stelt de Douane in staat om toegang te krijgen tot relevante gegevens in deze niet-douanesystemen, wat essentieel is voor het nemen van weloverwogen beslissingen over het al dan niet vrijgeven van goederen voor een bepaalde regeling. De verordening schrijft voor dat de Douane vanaf maart 2025 verplicht is om geautomatiseerd samen te werken met deze niet-douanesystemen voor specifieke niet-douaneformaliteiten.

Een voorbeeld van zo’n niet-douaneformaliteit is het voldoen aan de fytosanitaire eisen (GGB PP) voor de invoer van bepaalde goederen. Een ander voorbeeld is het voldoen aan de quota voor gefluoreerde broeikasgassen (F-gas), wat nodig is om goederen in het vrije verkeer te kunnen brengen binnen de EU.

Bekijk de Verordening (EU) 2022/2399.

Wat betekent CERTEX voor uw douaneaangifte?

De implementatie van CERTEX zal het proces van het behandelen van douaneaangiften verder automatiseren. Dit betekent dat u in uw aangiften nauwkeurig moet verwijzen naar de relevante niet-douaneformaliteiten, zoals vergunningen. Op dit moment is de Douane bezig met het in kaart brengen van de impact van CERTEX op het aangifteproces en wordt er gewerkt aan een realistisch tijdpad voor de implementatie. In september verwachten we hierover meer informatie te kunnen verstrekken.

Hebt u vragen?

Heeft u dringende vragen over CERTEX? Neem dan contact op met ons implementatieteam via e-mail: douane.implementatie.certex@douane.nl.