Brexit

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zorgt voor veel onzekerheid over de handel met het Verenigd Koninkrijk. Het is vooral de onduidelijkheid voor u als ondernemer over de toekomstige relatie die voor uitdagingen kan zorgen. Want waar moet u zich nu op voorbereiden?

Brexit Voorbereidingspakket

SGG Maco helpt u op weg met het Brexit Voorbereidingspakket. Dit hebben wij ontwikkeld samen met enkele grote exporteurs naar het VK. Het pakket bevat een groot aantal diensten die u klaarstomen voor handel met het VK.

  • We maken een analyse van uw huidige handel met het VK en adviseren u welke douaneverplichtingen voor u zullen gelden.
  • Wij geven een douanetraining specifiek gericht op handel met het VK.
  • Wij verzorgen alle benodigde registraties bij douane en belastingdienst in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
  • Onze consultants adviseren hoe u douaneaangiften kunt maken. Dit kan op verschillende manieren: (semi-)geautomatiseerd, handmatig in-house of uitbesteden.
  • De beschikking over onze gratis Brexit Helpdesk die klaar staat voor al uw vragen over handel met het VK.

Brexit.Customs.Simple

Ontdek hoe SGS u kan helpen bij het navigeren door de verschillende douaneformaliteiten na de Brexit.
Neem vandaag nog contact op met een van onze consultants.

Brexit FAQ

Wij hebben voor u de meest gestelde vragen voor u verzameld. Hiermee kunnen wij u als exporteur of importeur het beste op weg helpen. Staat uw vraag er nog niet bij, neem gerust contact op met onze specialist.

1. Kan SGS Maco ons helpen met onze exportaangiften naar het VK?

Ja. Als u nu al exporteert, dan heeft u al een EORI-nummer (registratienummer bij douane). SGS Maco kan u dan probleemloos helpen met uw export naar het VK. Want na Brexit zal export naar het VK in principe niet anders zijn dan export naar Zwitserland of de Verenigde Staten. SGS Maco helpt jaarlijks duizenden bedrijven met hun uitvoeraangiften. Wij behandelen alle goederen, naar alle bestemmingen over de hele wereld. En we zijn in staat het extra werk te verwerken dat Brexit met zich meebrengt. Wel hebben we uw medewerking nodig om de opdrachten soepel te kunnen verwerken.

Als u al klant bent bij SGS Maco hoeft u niets te doen. Wel zouden wij het fijn vinden als u ons informeert hoeveel extra opdrachten per maand wij van u mogen verwachten. U kunt u hierover informeren bij onze servicedesk, via nl.maco.customer@sgs.com

Als u nog geen klant bent bij SGS Maco, vragen wij u om het volgende te doen, zodat wij uw opdrachten na de Brexit meteen kunnen verwerken:

  • Aanvraagformulier: vul bijgevoegd aanvraagformulier in. Daarmee kunnen wij u een aanbieding doen en kunnen wij – met uw akkoord – meteen een profiel voor u aanmaken in onze aangiftesoftware.
  • Machtiging: Machtig Maco Customs Service Netherlands om u te vertegenwoordigen richting Nederlandse douane. Dit is nodig om aangiften voor u te mogen maken. Het invullen de machtiging is geen contract en geen opdracht. Wij zullen pas aangiften voor u maken nadat we prijsafspraken gemaakt hebben. Voor elke aangifte dient u een individuele opdracht in te sturen. Let erop dat de machtiging ondertekend wordt door een tekenbevoegde persoon.
  • Factuur in orde maken: de douane stelt eisen aan facturen die gebruikt worden in het internationale handelsverkeer. Zorg in elk geval voor het volgende:
    • Zorg voor een herkenbare omschrijving van de producten op de factuur
    • Vermeld voor elk product de HS-code (goederencode) op de factuur
    • Vermeld per product de waarde en aantallen op de factuur
    • Vermeld bij voorkeur voor elk product de bruto en netto gewichten op de factuur
    • Vermeld uw btw-nummer en EORI-nummer op de factuur
    • Vermeld de leveringsvoorwaarden/incoterms op de factuur

2. Wat verandert er voor ons na Brexit als wij nu niets met douane van doen hebben?

Als u momenteel niet met douane te maken hebt, heeft u waarschijnlijk nog geen registratienummer bij de douane, het zogenaamde EORI-nummer. Dat heeft u wel nodig. Aanvragen is heel eenvoudig via deze link.

Vervolgens is het belangrijk om de goederencodes (HS-codes) vast te stellen voor u producten. Deze HS-codes worden opgenomen in de douane-aangifte. SGS Maco kan u helpen bij het bepalen van uw HS-codes.

Tot slot is het van belang de stappen te doorlopen zoals beschreven bij vraag 1. Let er daarbij vooral op dat u uw  facturen geschikt maakt voor douanedoeleinden. De experts van SGS Maco kunnen u ook hierbij helpen.

3. Hoe zit het met EUR1, factuurverklaringen en/of REX bij export naar het VK?

Dat is nog niet bekend.

Als het VK uit de EU stapt zonder deal, vervallen in beginsel alle aanspraken op preferentiële behandeling van EU-producten in het VK en andersom. Maar het is mogelijk dat de Britten bilateraal alle bestaande handelsverdragen overnemen die de EU heeft gesloten met derde landen. Ook is het mogelijk dat het VK en de EU besluiten om elkaar geen invoerrechten in rekening te brengen. In dat laatste geval kan het nodig zijn een REX-verklaring, EUR1 certificaat of factuurverklaring (in combinatie met vergunning Toegelaten Exporteur) te gebruiken. SGS Maco kan al deze diensten leveren. Zodra er duidelijkheid is, kunnen we u helpen met een oplossing op maat.

Als er wel een akkoord komt tussen EU en VK, dan zullen er voorlopig geen douaneformaliteiten komen. Beide partijen zullen dan zoals het er nu uit ziet tot eind 2020 de tijd nemen om tot een handelsverdrag te komen. Daar zullen dan zeker afspraken over preferentiële behandeling in opgenomen worden, maar het is nog niet bekend welke vorm die zullen aannemen.

4. Wij leveren DDP aan onze klanten in het VK. Wat moeten wij doen?

Voor uitleg over incoterms, klik hier.

Als u DDP (delivery duty paid) levert, bent u formeel gezien de importeur in het VK en moet u eventuele invoerrechten afdragen. Dat betekent dat u zich moet registreren bij de Britse Douane en dat u btw moet afdragen in het VK. Ons advies:

  • Vraag uw afnemer of de leveringscondities aangepast kunnen worden. Op zijn minst aanpassing naar DAP (delivered at place), zodat de afnemer de formele importeur is en de betaling van invoerrechten op zich neemt. Eventueel kunt u in deze constructie opnemen dat u de gehele invoeraangifte regelt en voorschiet, als de formele importeur maar de Britse afnemer is.
  • Is bovenstaande niet mogelijk, dan zult u zelf moeten optreden als importeur in het VK. U kunt uw transporteur vragen dit voor u te organiseren. Maar SGS Maco kan u binnenkort ook helpen. Wij bouwen momenteel een oplossing voor douane in het VK, waarmee wij met eigen aangiftesoftware en eigen declaranten uw aangifte kunnen verzorgen. Daarbij zal het ook mogelijk worden om vanuit uw Nederlandse exportaangifte een Britse invoeraangifte te maken. Zo spaart u tijd en geld en kunt u uw klanten in het VK optimaal bedienen. Deze oplossing zal niet klaar zijn in geval van een no-deal Brexit, maar wel op korte termijn.
  • Wilt u meer lezen over hoe SGS Maco u kan helpen bij aangiften in het VK, lees dan de FAQ over importeren in het VK.

5. Kan SGS Maco ons helpen met het bepalen van de HS-codes van onze producten?

HS-codes zijn de internationale taal van de douane. Er zijn duizenden verschillende goederencodes en elk product is onder te brengen in één van deze codes. De HS-code bepaalt onder andere het percentage invoerrechten, maar ook of aan andere verplichtingen voldaan moet worden, zoals aanvullende vergunningen, verklaringen of verplichte keuringen, zowel bij import als bij export. De HS-code is dus heel belangrijk.

U kunt zelf op de site van de douane proberen de goederencode te achterhalen. Of SGS Maco kan het voor u doen. U kunt een offerte aanvragen voor het bepalen van HS-codes via bijgevoegd formulier.

6. Hebben wij vergunningen nodig om te exporteren naar het VK?

Normaliter niet, behalve als u handelt in goederen waarvoor vergunningen nodig zijn. Maar dat staat los van Brexit. Het enige wat u absoluut nodig heeft is een EORI-nummer. Dit is een registratienummer bij de Douane. Dat kunt u via deze link aanvragen. SGS Maco kan dat ook voor u doen indien wenselijk.

U heeft om te exporteren naar het VK geen AEO (Authorized Economic Operator) vergunning nodig.

Enkele voorbeelden van goederen die wel vergunningplichtig (kunnen) zijn:

  • Goederen die onder het Cites-verdrag voor beschermde planten en dieren vallen, zoals producten waarin slangenleer of bepaalde soorten hout verwerkt zijn, maar ook sommige bloemen en planten. Meer info.
  • Strategische goederen. Dit zijn goederen die zowel voor civiele als militaire doeleinden gebruikt kunnen worden. Meer info.

Als u hulp nodig heeft om te bepalen of uw goederen vergunningplichtig zijn, kan SGS Maco u daarbij helpen. In het algemeen geldt: als u voor export naar andere niet-EU landen geen vergunning nodig heeft, dan heeft u die voor export naar het VK ook niet nodig.

7. Welke zaken zijn niet mogelijk?

Enkele vaak gevraagde zaken die niet kunnen, zijn de volgende:

  • U kunt niet in Nederland een uitvoeraangifte maken voor goederen die zich niet in Nederland bevinden. Dus heeft u een magazijn in België of een productielocatie in Duitsland. Dan moet u óf in die landen de uitvoeraangifte maken, óf de goederen eerst naar Nederland vervoeren om vanuit hier een uitvoeraangifte te maken.
  • U kunt geen uitvoeraangifte maken als goederen in een vrachtwagen op een parkeerplaats langs de snelweg staan. In de aangifte moet u aangeven waar de goederen op dat moment zijn. De goederen moeten ook op die locatie blijven totdat de douane de zending vrijgeeft. Dit maakt het mogelijk voor de douane om een fysieke inspectie van de goederen uit te voeren. De goederen mogen op het moment van aangifte op elke locatie in Nederland staan die een postcode heeft. Geef deze locatie altijd correct door in de opdracht aan SGS Maco.

8. Moeten wij rekening houden met vertragingen?

SGS Maco is erop ingericht om snel een uitvoerdocument voor u te maken. Doorgaans lukt dat binnen één uur, en sneller als het nodig is. Daarbij zijn we wel afhankelijk van de beschikbaarheid van douanesystemen. En uiteraard van de kwaliteit van uw opdracht. De basis is een goede factuur, zie vraag 1. Als u zelf uw aangiften maakt in onze aangiftesoftware, bent u helemaal niet afhankelijk van wachttijden bij SGS Maco. Zie vraag 9.

Op het moment dat wij of u een uitvoeraangifte indient, kan de douane besluiten tot een fysieke inspectie. Die vindt doorgaans binnen 2 uur plaats, maar de praktijk leert dat het af en toe iets langer duurt. Onze verwachting is dat de douane weinig fysieke inspecties zal doen bij export naar het VK, maar de kans bestaat altijd. U mag de goederen dan ook niet wegvoeren van de aangegeven locatie totdat de zending door de douane is vrijgegeven. Als wij de aangifte voor u maken, ontvangt u automatisch bericht per email van de vrijgave. Als u de aangifte zelf maakt, ziet u in het systeem in één oogopslag of de aangifte is vrijgegeven.

Op eventuele vertragingen in de ferryhavens, bij de kanaaltunnel of aan de Britse zijde hebben wij geen invloed. Het is verstandig uw logistiek ruimer te plannen.

9. Kunnen wij ook zelf aangiftes maken?

Jazeker! En met onze hulp is dat eenvoudiger dan u denkt.

SGS Maco stelt haar aangiftesoftware Maco Customs Connect ook beschikbaar aan exporteurs (en importeurs) die zelf hun douane-aangiften willen verzorgen. De voordelen:

  • Simpel. MCC is gebouwd door declaranten met maar één doel: snel en simpel correcte douane-aangiften maken. En MCC is volledig webbased; geen installatie nodig.
  • Snel. Door templates te gebruiken hoeft u maar enkele data in te voeren om een aangifte te maken. En omdat u het zelf doet hoeft uw vrachtwagen nooit meer te wachten tot uw douane-expediteur het document af heeft.
  • Goedkoop. Uitbesteden wordt steeds duurder door een tekort aan declaranten. Met MCC betaalt u per aangifte die u maakt; simpel en fair.
  • Compliant. Onze slimme software zorgt ervoor dat de kans op fouten minimaal is. En bij twijfel zijn wij er om u te helpen met onze MCC helpdesk.

Omdat met het oog op Brexit veel exporteurs zelf aangiften willen maken, bouwen wij momenteel een demo-video en demo-account, zodat u zelf kunt ervaren hoe gemakkelijk het is. Heeft u interesse in zelf aangiften maken, mail dan naar nl.maco.customer@sgs.com. Zodra het demo-account en de video werkbaar zijn sturen wij u deze toe. Als u besluit MCC te willen gebruiken, hebben wij binnen enkele dagen uw account en persoonlijke gebruikshandleiding klaar.

10. Is het mogelijk ons aangifteproces te automatiseren?

Ook dat kan. SGS Maco heeft uitgebreide ervaring met het bouwen van automatische gegevensuitwisseling tussen onze aangiftesoftware MCC en het ERP, WMS of ordermanagementsysteem van onze klanten. Absolute voorwaarde voor een geslaagd project is dat u in staat bent een goede dataset aan te leveren voor de aangiften. Welke data er precies in de dataset behoren, hangt af van de specifieke transacties die uw bedrijf onderneemt. Onze consultants maken samen met u een plan. Onze ervaring is dat automatisering interessant wordt vanaf 100 aangiften per maand. Wilt u meer weten over automatisering, mail dan naar onze IT specialist, Vera Peters, via vera.peters@sgs.com.

11. Dienen wij onze zending vooraf aan te melden in Portbase?

Als uw lading via Rotterdam of één van de ferryterminals naar het VK gaat, moet de zending vooraf aangemeld zijn in Portbase, het port community systeem van de haven van Rotterdam. Vanwege Brexit heeft Portbase zijn werkingsgebied uitgebreid naar de ferryterminals. Dat is prettig, want Portbase werkt goed.

Het aanmelden van uw zending kan gedaan worden door drie partijen: uzelf, SGS Maco als uw douane-agent, of uw vervoerder. Lees hier meer over hoe dit werkt.

12. Hebben wij een transitdocument nodig voor zendingen naar het VK?

Voor goederen die onder douanetoezicht zijn (bijvoorbeeld vanuit een douane-entrepot), is een transitdocument verplicht bij vervoer van deze goederen.

Voor goederen die vrij zijn (bijvoorbeeld goederen die u zelf geproduceerd hebt in de EU of goederen uit China waarvoor al een invoeraangifte is gemaakt in de EU) is een transitdocument geen must, maar kan wel handig zijn. Een voorbeeld uit het bestaande Zwitserland verkeer:

  • Met transitdocument wordt uw uitvoerdocument meteen ‘afgemeld’. Dat wil zeggen dat u bevestiging krijgt dat de goederen de EU hebben verlaten. Dat bewijs heeft u nodig ingeval dat de Belastingdienst komt controleren of u terecht 0% btw over uw goederen hebt berekend. Een uitvoerdocument alleen is niet voldoende, u moet bewijzen dat de goederen de EU hebben verlaten. Zonder transitdocument wordt het uitvoerdocument pas aan de buitengrens van de EU afgemeld. Dat gaat overigens ook bijna altijd goed.
  • Met transitdocument kan de transporteur de grens met Zwitserland passeren zonder daar een invoeraangifte te doen. Hij mag doorrijden naar zijn eindbestemming en daar een invoeraangifte doen. Dit voorkomt wachttijden aan de grens. Zonder transitdocument moeten de goederen aangegeven worden aan de grens.

Meestal is de transporteur degene die het transitdocument opmaakt, vooral bij stukgoed waarbij exportzendingen van meerdere exporteurs in de vrachtwagen zitten. De transporteur hoeft maar één transitdocument op te maken voor de hele vrachtwagen. De kosten berekent de transporteur aan u door, separaat of als onderdeel van de totaalprijs.

U kunt ervoor kiezen om zelf transitdocumenten op te maken (als u ook zelf de uitvoeraangifte maakt) of dit door SGS Maco te laten doen. Dankzij onze slimme software kunnen wij uitvoerdocumenten eenvoudig verwerken tot transitdocumenten. Dat scheelt voor u in de prijs.

Of voor het VK transitdocumenten nodig zijn bij vrije goederen hangt af van de vraag of het VK het mogelijk gaat maken om met een transitdocument naar de eindbestemming (of in elk geval een locatie in het binnenland) in het VK te rijden zonder invoeraangifte in de haven te doen? Als het VK alleen invoeraangiften in de havens toestaat, valt een deel van het voordeel van transit weg.

13. Moet ik bij het exporteren van bloemen en planten rekening houden met exportcertificaten die mee moeten met de zending?

Per 1 januari 2021 gelden de regels van zogenaamde ‘derde landen’ (landen buiten de Europese Unie) voor het VK. Het VK is geen lid meer van de interne markt en de douane-unie. U volgt dan dezelfde regels als voor andere landen buiten de EU, zoals Canada, China en de VS. U krijgt dus te maken met:

  • keuringsdiensten
  • ingangscontroles in het Verenigd Koninkrijk
  • kosten

Voordat u bloemen en planten exporteert naar het VK, controleert u of uw zending voldoet aan de eisen van het VK. Bovendien moet een van de 4 Nederlandse keuringsdiensten van de land- en tuinbouwsector uw zending controleren. Voordat je een exportinspectie aanvraagt, registreer je jouw bedrijf bij een keuringsdienst.

Bij binnenkomst in het VK krijgt u te maken met ingangscontroles door de Britse autoriteiten. Houd rekening met kosten voor deze controles en voor de NVWA-exportdocumenten, zoals een fytosanitair certificaat. Aanvragen van een fytosanitair certificaat verloopt via eHerkenning.

14. Moet ik bij het exporteren van dieren en dierlijke producten rekening houden met exportcertificaten die mee moeten met de zending?

De Brexit betekent dat u pas kunt exporteren naar het Verenigd Koninkrijk als de NVWA uw zending heeft gecontroleerd. Zij kunnen dat pas doen nadat u bij hen speciale exportdocumenten, zogenaamde exportcertificaten, heeft aangevraagd via de applicatie e-CertNL.

Meld minimaal 2 à 3 dagen voor export (afhankelijk van de soort export) bij de NVWA aan wat u van plan bent te exporteren. U moet uw export dus van tevoren goed plannen. Bovendien krijgt u te maken met ingangscontroles door de Britse autoriteiten. Hou er ook rekening mee dat aan exportcertificaten en NVWA-controles kosten zijn verbonden.

Douaneformaliteiten

Uiteraard kunnen wij u helpen met deze douaneformaliteiten. Wij zijn actief in Nederland en België en zijn sinds de Brexit ook in het Verenigd Koninkrijk actief, waardoor we u een totaaloplossing voor de handel met het VK kunnen bieden.

SGS e-Customs nieuws – Nederland

Blijf up-to-date met ons laatste nieuws en onze evenementen.