SGS Maco Customs Service is een gespecialiseerde, full-service douanedienstverlener. Sinds 1953 ondersteunen wij bedrijven uit de hele wereld bij hun douanevraagstukken. Onze expertises liggen op het gebied van brokerage, btw, accijns, e-commerce, software oplossingen en wij bieden ook advisering omtrent onze dienstverlening.

Wij ontlasten bedrijven en verbeteren werkprocessen in snelheid, eenvoud en efficiëntie. Samen maken we onze activiteiten toekomstbestendig door te focussen op digitalisering, hoogwaardige nichekennis, een forse uitbreiding van het internationaal netwerk en een intensieve en persoonlijke samenwerking met de klant. Onze klantenkring is zeer breed en divers en bestaat uit importeurs, exporteurs, transporteurs, logistieke providers en forwarders. In welke sector u ook actief bent, onze experts zullen altijd oplossingen leveren die processen sneller, eenvoudiger en efficiënter maken. Als AEO-gecertificeerd bedrijf voldoen wij bovendien altijd aan alle wettelijke verplichtingen en wijzen wij onze klanten hier ook op.
Nederland
SGS Maco Outlook

Roermond (Hoofdkantoor)

Schepersweg 4B
6049 CV Roermond
Tel: +31 (0)88 214 61 00

Spijkenisse

Malledijk 18
3208 LA Spijkenisse
Tel: +31 10 428 6161

Maastricht

Vliegveldweg 146
6199 AD Maastricht
Telefoon: +31 43 204 1330

Venlo

Columbusweg 25
5928 LA Venlo

Antwerpen

Noorderlaan 87
2030 Antwerpen
Telefoon: +32 32 065 160

SGS e-Customs Diensten in Nederland

Wij bieden een scala aan diverse diensten voor een groot aantal landen. Onze diensten bieden onze klanten eenvoud, omdat ze gemakkelijk te gebruiken zijn en ze erop kunnen vertrouwen dat we hen in elke hoedanigheid tijdens het proces bijstaan.

Wij verrichten jaarlijks meer dan 100.000 uitvoeraangiften in Nederland en België. Hiermee ondersteunen we exporteurs uit alle industrieën, met alle soorten producten, naar alle bestemmingen. Ook maken we vele aanverwante documenten op, zoals oorsprongsdocumenten (EUR1, CVO, ATR, T2L) en accijnsdocumenten (EAD).

U exporteert goederen naar buiten de EU. Dit kan alleen met een uitvoerdocument. Wij maken uw uitvoeraangifte en zorgen voor een juiste afhandeling in het Export Controle Systeem (ECS). Dat voorkomt naheffingen.

Wat doen wij voor u?

 • Geef ons tijdig uw factuur en wij lossen onduidelijkheden vooraf op.
 • Wij zorgen voor een correcte digitale aangifte.
 • Controle door de douane? Wij regelen alles en beperken het oponthoud.
 • Container aanmelden in Port Community Systems Rotterdam en Amsterdam (Portbase) en Antwerpen (APCS).
 • Wij melden uw zending af in ECS.

U importeert goederen van buiten de EU naar de EU. Dit kan alleen met een invoerdocument. Wij maken uw invoeraangifte en zorgen voor een juiste afhandeling in het Export Controle Systeem (ECS). Dat voorkomt naheffingen.

Wat doen wij voor u?

 • Geef ons vooraf uw factuur en wij lossen onduidelijkheden vooraf op.
 • Wij zorgen voor een correcte digitale aangifte.
 • Controle door douane? Wij regelen alles en beperken het oponthoud.
 • SGS Maco betaalt voor u de belastingen.

Wat hebben wij van u nodig?

 • Eenmalige machtiging directe vertegenwoordiging.
 • Handelsfactuur & paklijst.
 • Voorafgaande douaneregeling.
 • Juiste goederencodes.
 • Duidelijke opgaaf aantallen & gewichten per goederencode.
 • Factuur vrachtkosten, indien nodig.

Het TransitNet-netwerk stelt u in staat om transitdocumenten te openen die gedekt zijn door de garanties van SGS in 25 Europese landen, waaronder Ierland, het VK, Frankrijk en Nederland. SGS is een erkende geautoriseerde afzender in deze en veel andere landen om goedgekeurde klanten de mogelijkheid te bieden om transits in te dienen aan de hand van deze vereenvoudigde procedure.

Download de brochure voor meer informatie.

TransitNet e-Customs transit and guarantee services

Uw en ons uitgangspunt is vermijding van het voorfinancieren van btw bij import. Door steeds veranderende wet- en regelgeving kan het Europese btw-systeem soms ingewikkeld zijn bij internationale handel. Wij begrijpen als geen ander dat u een kennispartner nodig heeft die alle regels omtrent de btw kent en die u de weg wijst. Wij zorgen dat het Europese btw-stelsel in uw voordeel werkt en dat uw cashflow verbetert. Met fiscale vertegenwoordiging kunt u goederen importeren in de EU zonder betaling van invoer btw. Onze fiscale oplossingen maken import en verkoop in Europa eenvoudig.

Onze fiscale oplossingen

Wij kunnen u ondersteunen met diverse fiscale oplossingen:

Onze oplossingen zijn toepasbaar voor zowel voor B2B als B2C handel. Om u goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij enkele gegevens van u nodig. Gelieve deze vragenlijst volledig in te vullen en op te sturen naar de afdeling Customer Service, via nl.maco.customer@sgs.com. U ontvangt zo snel mogelijk een reactie van onze specialist. Heeft u nu al een vraag? Onze btw-specialist helpt u graag verder.

Maco Customs Connect (MCC) is onze ‘dedicated’ e-customs software voor de efficiënte afhandeling van uw douaneaangiften. De software is ontwikkeld door experts op het gebied van douanezaken met meer dan 60 jaar ervaring. Zij ondersteunen u bij het gebruik ervan en adviseren u tevens bij het maken van aangiften en het aanvragen van vergunningen. Waar nodig ontwikkelen wij samen met u innovatieve concepten passend bij uw douane uitdagingen.

Hoe werkt het

MCC is een geavanceerde webapplicatie die gebruiksvriendelijk en flexibel is opgezet. De software is zo ontwikkeld om snel en eenvoudig correcte douaneaangiften te maken. MCC ondersteunt het maken van aangiften voor invoer, uitvoer en opslag (AGS), douanevervoer of transit (NCTS) en accijnsvervoer (EMCS). Op dit moment is het met onze software mogelijk om in Nederland aangifte te doen. Er wordt hard aan gewerkt aan een uitbreiding om ook in België aangifte te kunnen doen middels deze software.

U verhandelt of vervoert accijnsgoederen binnen de EU. Hiervoor dient u rekening te houden met een aantal accijnsbepalingen. Wij maken uw accijnsaangiften en zorgen voor een correcte afhandeling van de bijhorende administratie. En met onze unieke accijnsapplicatie kunnen we het hele proces automatiseren, waardoor u veel kosten bespaart en gemakkelijk kunt uitbreiden naar andere landen.

Wat doen wij voor u?

 • Geef ons inzicht in uw producten en goederenstroom en wij adviseren u over de accijnsprocessen.
 • Wij treden op als vertegenwoordiger voor accijnsdoeleinden.
 • Wij houden een digitale voorraadadministratie bij over uw goederenbewegingen.
 • Wij maken tijdig een accijnsaangifte ter betaling van de verschuldigde heffingen.
 • Zelf een accijnsvergunning beheren? Wij begeleiden u bij de aanvraag en de inregeling van de noodzakelijke administratie.
 • Uw administratie efficiënter uitvoeren? Wij bieden software toepassingen aan om uw voorraadbeheer of begeleidingsdocumenten geautomatiseerd uit te voeren.

Internationale handel wordt steeds complexer. De wet-en regelgeving rondom douane is continu onderhevig aan veranderingen. De druk op bedrijven om compliant te werken neemt toe. Dat vraagt om slimme douaneoplossingen.

Customs compliant

SGS Maco helpt uw bedrijf om customs compliant te zijn, met minimale impact op uw bedrijfsprocessen. Onze consultants zijn douane professionals die met hun jarenlange douanekennis u kunnen ondersteunen en adviseren rondom uw douane en fiscale activiteiten.

Consultancy experts

Naast gedegen vakkennis waarbij we erop toezien dat de procedures voldoen aan wet- en regelgeving, voorschriften, import-/exportvereisten, kunnen wij ook advies geven omtrent uw operationele activiteiten. Heeft u behoefte aan advies omtrent het aanvragen van vergunningen, nieuwe wet-en/of regelgevingen of het optimaliseren van uw software oplossingen, dan staan onze consultants u graag te woord.

Wij bieden een uitgebreide service voor de opmaak van oorsprongsdocumenten. Van het opmaken van een EUR1 document, Certificaat van Oorsprong tot het legaliseren van documenten door de ambassade. De juiste documenten zorgen ervoor dat uw goederen probleemloos het land van bestemming binnenkomen en dat uw afnemer eventueel geen onnodige invoerrechten betaalt. Oorsprongsdocumenten worden door de Kamer van Koophandel behandeld en afgegeven.

Oorsprongsdocumenten maken

U kunt gebruik maken van twee varianten in onze dienstverlening voor oorsprongsdocumenten:

 • Stuur ons alle benodigde bescheiden toe, waarna onze specialisten de volledige aanvraag van de oorsprongsdocumenten voor u verzorgen bij de Kamer.
 • Maak volledig zelfstandig het oorsprongsdocument op basis van uw opgedane ervaring, middels onze software die wij u ter beschikking stellen. SGS Maco verzorgt alleen de automatische datacommunicatie met de Kamer, print het Certificaat en stuurt het u toe.

Wij zijn de enige douanepartner die u nodig heeft om de Brexit van een last om te zetten in een concurrentievoordeel.

Brexit

SGG Maco helpt u op weg met het Brexit Voorbereidingspakket. Dit hebben wij ontwikkeld samen met enkele grote exporteurs naar het VK. Het pakket bevat een groot aantal diensten die u klaarstomen voor handel met het VK.

 • Wij adviseren u welke douaneverplichtingen voor u zullen gelden.
 • Wij geven een douanetraining specifiek gericht op handel met het VK.
 • Wij verzorgen alle benodigde registraties bij douane en belastingdienst in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
 • Onze consultants adviseren hoe u douaneaangiften kunt maken. Dit kan op verschillende manieren: (semi-)geautomatiseerd, handmatig in-house of uitbesteden.
 • De beschikking over onze gratis Brexit Helpdesk die klaar staat voor al uw vragen over handel met het VK.
Neem contact op

TransitNet is momenteel aangesloten op 25 verschillende douanesystemen. Deze omvatten 23 NCTS-landen, Moldavië en Wit-Rusland in de Euraziatische Economische Unie, waardoor onze klanten toegang hebben tot 40 landen van bestemming, waaronder Wit-Rusland, Rusland, Kazachstan en Kirgizië. TransitNet breidt zich voortdurend uit en ontwikkelt zich om aan de behoeften van onze klanten te voldoen.

TransitNet is een universele, multimodale transit garantiedienst waarbij SGS optreedt als houder van de regeling tegenover de douane namens haar klanten (vervoerders, brokers, expediteurs, etc.), waardoor ze transitaangiften kunnen aanmaken en indienen samen met een financiële garantie ten gunste van de douane aan een van de douanesystemen waar SGS houder van de regeling is. TransitNet is een veilig, meertalig, webgebaseerd platform dat aangiften voor douanevervoer vastlegt, controleert en monitort, zodat u ze online kunt volgen totdat ze worden beëindigd.

Download de officiële brochure voor meer informatie:

 

Klanten van SGS TransitNet kunnen transitaangiften indienen vanuit 23 NCTS-landen en vanuit Moldavië en Wit-Rusland naar andere (E)EU landen, waaronder Rusland, Kazachstan en Kirgizië.

Klanten van SGS TransitNet kunnen 24/7 terecht voor alle zaken die te maken hebben met hun transitaangiften. Ons team van meer dan 200 douane-experts staat klaar om te helpen en te adviseren.

Gebruikers van TransitNet kunnen transitaangiften indienen voor verschillende vervoerswijzen (weg, spoor, water en lucht). SGS komt ook in aanmerking voor verschillende vereenvoudigde douaneprocedures in veel landen die zorgen voor een snellere logistieke goederenstroom.

Klanten van TransitNet hoeven geen eigen douanegaranties te hebben. Alle transitaangiften die via TransitNet worden aangemaakt zullen worden ingediend met behulp van de douanegaranties van SGS, in overeenstemming met de regelgeving van het desbetreffende douanegebied.

Omvang

Jaarlijks worden er via TransitNet ongeveer 1 miljoen operaties gestart vanuit 25 landen, waaronder 23 landen die NCTS (New Computerized Transit System) gebruiken, Moldavië en Wit-Rusland, dat lid is van de Euraziatische Economische Unie. TransitNet biedt ook exportdiensten aan vanuit Zwitserland en Ierland. De brokerage diensten van SGS zijn momenteel beschikbaar in het VK, Nederland en België.
image/svg+xml Transit Transit, brokerage Transit, export

SGS e-Customs referenties

SGS e-Customs nieuws – Nederland

Blijf up-to-date met ons laatste nieuws en onze evenementen.

Sancties Rusland en Belarus

SGS Maco Customs Service dient steeds aan alle wetgeving en aldus eveneens aan de EU-sanctie wetgeving m.b.t. o.m. Rusland en Wit-Rusland te voldoen.

Nieuwe processen bij luchtvracht naar de EU

Vanaf 1 maart 2023 worden er nieuwe processen ingevoerd voor het binnenbrengen en de tijdelijke opslag van luchtvracht.

Doorvoer van humanitaire hulpgoederen vanuit het VK vereenvoudigd

Voor humanitaire hulpgoederen uit het Verenigd Koninkrijk die bestemd zijn voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, zijn de douaneformaliteiten in Nederland tijdelijk vereenvoudigd.

Brexitsteun voor Nederlandse ondernemers en vissers

500 miljoen euro steun voor Nederlandse ondernemers en vissers die te maken hebben met negatieve gevolgen van Brexit.

Douane gaat meer aandacht besteden aan invoeraangiften

De Nederlandse Douane maakte onlangs bekend meer aandacht te besteden aan de douanewaarde van textiel en schoenen in invoeraangiften die via Nederland in de EU worden ingevoerd. Daarnaast zullen ook online gekochte producten, de zogenaamde e-commerce, extra worden bekeken.

Informatie over de stijgende containerprijzen

In het afgelopen jaar (2021) zijn de containerprijzen wereldwijd tot ongekende proporties gestegen. Dit roept onvermijdelijk de vraag op wat de gevolgen van deze prijsverhogingen zullen zijn voor invoeraangiften, aangezien dit nog niet eerder is gebeurd.

HS 2022 will enter into force on 1 January 2022

Every 5 years, the World Customs Organization (WCO), undertakes a general review of the Harmonized Commodity Description and Coding System (Harmonized System or HS). HS 2022, which is the seventh edition, will enter into force on 1 January 2022.

Wijziging Import Nederlandse havens: Goederen Vrijgave Bericht

De implementatie van de 1e fase van het Goederen Vrijgave Bericht (CVB) wordt ingesteld vanaf 1 oktober 2021. Vanaf dit moment eist de douane dat de invoeraangifte meer gedetailleerd wordt ingediend.

Nieuwe exportcontroles tweeërlei gebruik

De Raad en het EU-Parlement hebben overeenstemming bereikt over Verordening 428/2009 betreffende de exportcontrole op goederen en technologieën voor tweeërlei gebruik (“Dual-Use Regulation”).

Contactgegevens

Voor al uw vragen kunt u ons een e-mail sturen via het onderstaande formulier.

SGS Maco Customs Service
Schepersweg 4B
6049 CV Roermond

t: +31 475 425 800
Email: nl.maco.customer@sgs.com

Neem contact op

 • Drop files here or
  Accepted file types: pdf, jpg, png, jpeg, gif, tiff, psd, eps, docx, xlsx, pptx, Max. file size: 20 MB.
  YouTube