Nadat u uw goederen hebt aangebracht bij de Douane, bepaalt de Douane of de goederen onder toezicht blijven, of dat het toezicht dient te worden beëindigd. Dit is afhankelijk van de douanestatus van de goederen.

Uniestatus

Goederen die die Uniestatus hebben worden ‘Uniegoederen’ genoemd. Het DWU geeft een definitie van Uniegoederen. Dit zijn de goederen die:

  1. Geheel en al verkregen zijn in de EU waarbij geen goederen mogen zijn toevoegd die van buiten de EU afkomstig zijn.
  2. Ingevoerd zijn uit een land, dat niet tot de EU behoort en daarna in het vrije verkeer gebracht zijn van de EU; dit zijn goederen, afkomstig uit een derde land (een niet-EU land), naar de EU zijn overgebracht en waarvoor de rechten bij invoer en alle andere belastingen zijn voldaan.
  3. In de EU zijn gemaakt, oftewel goederen, zoals bij punt 2 zijn beschreven , of een combinatie van goederen zoals beschreven bij punt 1 en 2.

Als goederen de EU binnenkomen, dan zijn dit volgens de Douane altijd niet-Uniegoederen. Op deze goederen zijn nog diverse formaliteiten van toepassing, zoals het betalen van rechten bij invoer. Zolang de goederen volgens de Douane nog de niet-Uniestatus hebben blijven ze onder douanetoezicht.

Uniegoederen

Bij het aantreffen in het binnenland (binnen de EU) gelden andere regels. Volgens wet is het zo dat goederen die zich in de EU bevinden, Uniegoederen zijn, tenzij ergens uit blijkt dat dit niet zo is. De Douane dient bij binnenkomst goederen zeer alert te zijn. Als goederen eenmaal in de EU binnen zijn, worden ze beschouwd als Uniegoederen. Indien goederen worden binnengebracht en de juiste formaliteiten worden niet nageleefd, dan is er sprake van smokkel. Indien de Douane niet merkt, dan worden deze goederen ten onrechte aangemerkt als Uniegoederen.