BREXIT HAKKINDA BİLGİLENDİRME

AB ile Birleşik Krallık arasında herhangi bir ithalat veya ihracat yapıyorsanız, bu ürünler için ithalat ve ihracat beyannameleri ve transit belgeleri hazırlamanız gerekecektir. Bu ekstra prosedürler, ek idari ve mali maliyetlere neden olacaktır. Şimdi harekete geçerek ve güvenilir bir ortakla çalışarak, gelecek yıl için stresi en aza indirebilirsiniz.

BREXIT 

• 01 Ocak 2021 tarihi itibari ile geçiş süresi tamamlanıyor ve BK (Birleşik Krallık) AB’den çıkışını tamamlayarak gümrük açısından 3.ncü bir ülke haline geliyor.

• Ancak BK, Ortak Transit Sözleşmesinden çıkmıyor. Dolayısı ile T1/T2 transit beyannameleri ile BK’ya/dan taşıma yapmak halen mümkün.

1. BK’ya taşıma yaparken mevcut durum ile bir fark olmayacak. Türkiye’den veya AB’den BK’ya açılan T1/T2’lerle BK içerisindeki varış gümrük idaresine kadar gidilebilecek. Sadece BK’ya Giriş Gümrüğünü, T1/T2 üzerine transit gümrüğü olarak eklemek yeterli olacak.

2. Ancak BK’dan yapılan yüklemelerde, fatura veya EX ile BK’dan çıkış artık yapılamayacak. Ya BK içerisinde bir gümrük idaresinde ya da AB’ye giriş yapılan ilk liman gümrük idaresinden T1 transit beyanı açmak zorunlu olacak.

• BK’ya girişlerde ICS/ENS zorunluluğu, 01 Temmuz 2021’de başlıyor. BK’dan AB’ye girişlerde ICS/ENS sunmak ise, 01 Ocak 2021’den itibaren zorunlu olucak.

 

SGS TransitNet BK Hizmetleri

• SGS TransitNet, BK’ta Asıl Sorumlu olma sürecini tamamladı. Şu anda, 200 milyon GBP’lik teminatımız ile BK Gümrük İdarelerine T1 beyanı sunulabiliyor. İzinli Gönderici olma çalışmaları ise devam ediyor. Yakın bir gelecekte BK’dan İzinli Gönderici olarak beyan sunulabilecek.

• Ayrıca BK’dan EX ile çıkış yaparak AB’ye Fransa, Hollanda ve Belçika liman gümrüklerinden giriş yapacak araçlar için de söz konusu AB giriş liman gümrüklerinden T1 beyanları, SGS TransitNet üzerinden sunulabilmektedir.

• T1/T2 beyannamelerini SGS TransitNet üzerinden sunan müşterilerimizin gerek AB’nden BK’ya girişlerinde gerekse de BK’dan AB’ye girişlerinde gerekli olacak ICS/ENS beyanları TransitNet sistemi tarafından otomatik olarak sunulacaktır.

• SGS TransitNet, İrlanda’da Asıl Sorumlu ve İzinli Gönderici olma süreçlerini tamamladı. Şu anda, 100 milyon EUR’luk teminatımız ile İrlanda Gümrük İdarelerine İzinli Gönderici olarak T1/T2 beyanları sunulabiliyor.

• BK’dan Yapılacak Yüklemelerde Ashford Destek Ofisi: The Custom House

• Ashford, Brexit sonrası Dover’da ortaya çıkacak karmaşadan uzakta ve Dover’e sadece 35 km mesafede olan stratejik bir nokta.

• Ashford’daki The Customs House gümrük firması ile yapılan partnerlik sayesinde aşağıdaki hizmetler verilecek.

– T1/T2 sunumu,
– Gümrükte işlemlerinin yaptırılarak beyanların serbest bıraktırılması,
– Evrakların scan edilerek e-mail atılması,
– BK EX beyanlarının kapama bildirimlerinin yapılması,
– T1/T2 çıktılarının alınması vs.

 

SGS TransitNet Ekibi

Tel: +90 212 368 40 20

Cep: +90 530 248 49 73

E-mail: transitnet.turkey@sgs.com