NCTS 5 – SGS TransitNet ви осигурява!

Всички членове на Конвенцията за общ транзит са в процес на актуализиране на своите митнически системи, за да отговарят на новите изисквания на NCTS 5. Страните членки трябва да завършат прехода си към NCTS 5 до 1 декември 2023 г. (това е официалната дата от Европейската комисия но има вероятност да се промени).

Някои страни ще преминат незабавно към NCTS 5 преди тази дата, докато други ще започнат да работят в NCTS 5, но също така ще поддържат операциите на NCTS 4 по време на преходен период. Хърватия, Словения и България са страни, които вече работят в NCTS 5. Независимо от това кога дадена държава започва в NCTS 5, ще има преходен период, през който редица правила за преход трябва да се спазват от всички страни членки.

 

За клиенти на SGS и компании, които се нуждаят от транзитни декларации, почти няма промени, които ще забележат, но има някои важни, за които трябва да знаят:

 

  • След като преходният период приключи, арифните кодовете по ХС в транзитните декларации ще бъдат задължителни във всички случаи – това е може би най-важната промяна, която NCTS 5 носи.
  • NCTS 5 заедно с внедряването на нова Автоматизирана система за износ (МАСИ) гарантира затварянето на националната декларация за износ, стига транзитната декларация да отговаря на някои специфични условия.

 

SGS TransitNet се подготвя за преминаване към NCTS 5 във всички страни, в които присъстваме. TransitNet вече работи успешно в среда NCTS 5 в Хърватия, Словения и България.

 

Следващите държави, които трябва да преминат към NCTS 5, са Германия и Турция в края на октомври и Италия през втората седмица на ноември.

 

Нашите клиенти не трябва да се притесняват за прехода към NCTS 5, тъй като SGS го осигурява и е готов, за да ги насочи в случай на въпроси.

 

Ако имате въпроси относно изискванията на NCTS 5, моля, свържете се с вашия местен филиал на SGS.