NCTS 5 – Az SGS TransitNet gondoskodik Önről!

Az Egységes Árutovábbítási Egyezmény valamennyi tagja folyamatban van vámrendszerének frissítésén, hogy megfeleljen az NCTS 5 új követelményeinek. A tagállamoknak 2023. december 1-jéig be kell fejezniük az NCTS 5-re való átállást (ez az Európai Bizottság hivatalos dátuma, de valószínűleg változni fog).

Egyes országok ezen időpont előtt azonnal áttérnek az NCTS 5-re, míg mások az NCTS 5-ben kezdenek dolgozni, de az átmeneti időszakban is fenntartják az NCTS 4 működését. Horvátország, Szlovénia és Bulgária olyan országok, amelyek már az NCTS 5-ben működnek. Függetlenül attól, hogy egy ország mikor lép be az NCTS 5-be, lesz egy átmeneti időszak, amely során minden tagországnak be kell tartania számos átmeneti szabályt.

 

Az SGS ügyfelei és a tranzitnyilatkozatokat igénylő cégek számára nem sok változást fognak észrevenni, de van néhány fontos változás, amellyel tisztában kell lenniük;

 

  • Az átmeneti időszak lejártát követően minden esetben kötelező lesz a HS-kódok feltüntetése az árutovábbítási nyilatkozatokban – valószínűleg ez a legfontosabb változás, amit az NCTS 5 hoz.
  • Az NCTS 5 az új automatizált exportrendszer (AES) bevezetésével együtt biztosítja a nemzeti kiviteli nyilatkozat lezárását mindaddig, amíg az árutovábbítási nyilatkozat megfelel bizonyos feltételeknek.

 

Minden országban, ahol az SGS TransitNet jelen van, felkészült az NCTS 5-re való átállásra. A TransitNet már sikeresen működik az NCTS 5 környezetben Horvátországban, Szlovéniában és Bulgáriában.

 

A következő országok október végén állnak át az NCTS 5-re: Németország és Törökország, november második hetében pedig Olaszország.

 

Ügyfeleinknek nem kell aggódniuk az NCTS 5-re való átállás miatt, mivel az SGS bármilyen kérdés esetén készséggel áll rendelkezésükre.

 

Ha bármilyen kérdése van az NCTS 5 követelményeivel kapcsolatban, forduljon az SGS helyi leányvállalatához.