NCTS 5 – SGS TransitNet vas pokriva!

Sve članice konvencije o zajedničkom tranzitu su u procesu ažuriranja svojih carinskih sistema kako bi ispunile nove zahteve NCTS 5. Zemlje članice moraju da završe svoj prelazak na NCTS 5 do 1. decembra 2023. (ovo je zvanični datum od Evropske komisije ali će se verovatno promeniti).

Neke zemlje će odmah preći na NCTS 5 pre ovog datuma, dok će druge početi da rade u NCTS 5, ali će takođe održavati NCTS 4 operacije tokom prelaznog perioda. Hrvatska, Slovenija i Bugarska su zemlje koje već posluju u NCTS 5. Bez obzira na to kada neka zemlja počne sa NCTS 5, postojaće prelazni period tokom kojeg sve zemlje članice moraju poštovati niz tranzicionih pravila.

 

Za klijente SGS-a i kompanije kojima su potrebne tranzitne deklaracije, nema mnogo promena koje će primetiti, ali postoje neke važne promene kojih bi trebalo da budu svesni;

 

  • Kada se prelazni period završi, HS kodovi u tranzitnim deklaracijama biće obavezni u svim slučajevima – ovo je verovatno najvažnija promena koju donosi NCTS 5.
  • NCTS 5 zajedno sa implementacijom novog automatizovanog izvoznog sistema (AES) obezbeđuje zatvaranje nacionalne izvozne deklaracije sve dok tranzitna deklaracija ispunjava neke specifične uslove.

 

SGS TransitNet se priprema za prelazak na NCTS 5 u svim zemljama u kojima smo prisutni. TransitNet već uspešno posluje u NCTS 5 okruženju u Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj.

 

Sledeće zemlje koje treba da pređu na NCTS 5 su Nemačka i Turska krajem oktobra i Italija u drugoj nedelji novembra.

 

Naši klijenti ne moraju da brinu o prelasku na NCTS 5 jer SGS to pokriva i biće tu da ih uputi u slučaju bilo kakvih pitanja.

 

Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa zahtevima NCTS 5, obratite se lokalnoj filijali SGS.