NCTS 5 – SGS TransitNet je tu pre vás!

Všetci členovia dohovoru o spoločnom tranzitnom režime sú v procese aktualizácie svojich colných systémov, aby spĺňali nové požiadavky NCTS 5. Členské krajiny sú povinné dokončiť prechod na NCTS 5 do 1. decembra 2023 (toto je oficiálny dátum Európskej komisie, ale pravdepodobne sa zmení).

Niektoré krajiny okamžite prejdú na NCTS 5 pred týmto dátumom, zatiaľ čo iné začnú pracovať v NCTS 5, ale tiež zachovajú prevádzku NCTS 4 počas prechodného obdobia. Chorvátsko, Slovinsko a Bulharsko sú krajiny, ktoré už pôsobia v prostredí NCTS 5. Bez ohľadu na to, kedy krajina začne podľa NCTS 5, bude existovať prechodné obdobie, počas ktorého musia všetky členské krajiny dodržiavať niekoľko prechodných pravidiel.

 

Pre klientov SGS a spoločností, ktoré potrebujú tranzitné vyhlásenia, nie je veľa zmien, ktoré si môžu všimnúť, ale existujú niektoré dôležité zmeny, o ktorých by si mali byť vedomí;

 

  • Po skončení prechodného obdobia budú kódy HS v tranzitných vyhláseniach povinné vo všetkých prípadoch – toto je pravdepodobne najdôležitejšia zmena, ktorú NCTS 5 prináša.
  • NCTS 5 spolu so zavedením nového automatizovaného vývozného systému (AES) zabezpečuje uzavretie národného vývozného vyhlásenia, pokiaľ tranzitné vyhlásenie spĺňa určité špecifické podmienky.

 

SGS TransitNet sa pripravuje na prechod na NCTS 5 vo všetkých krajinách, kde pôsobíme. TransitNet už úspešne funguje v prostredí NCTS 5 v Chorvátsku, Slovinsku a Bulharsku.

 

Ďalšími krajinami, ktoré majú prejsť na NCTS 5, sú Nemecko a Turecko na konci októbra a v druhom novembrovom týždni Taliansko.

 

Naši klienti sa nemusia obávať prechodu na NCTS 5, pretože SGS ho má pokrytý a je im k dispozícii v prípade akýchkoľvek otázok.

 

Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa požiadaviek NCTS 5, obráťte sa na miestnu pobočku SGS.