NCTS 5 – SGS TransitNet vas pokriva!

Sve članice Konvencije o Zajedničkom Tranzitu u procesu su ažuriranja svojih carinskih sustava kako bi ispunile nove zahtjeve NCTS 5. Zemlje članice moraju dovršiti prijelaz na NCTS 5 do 1. prosinca 2023. (ovo je službeni datum Europske komisije ali je vjerojatno da će se promijeniti).

Neke će zemlje odmah prijeći na NCTS 5 prije ovog datuma, dok će druge početi raditi u NCTS 5, ali će također zadržati NCTS 4 operacije tijekom prijelaznog razdoblja. Hrvatska, Slovenija i Bugarska su zemlje koje već rade u NCTS 5. Neovisno o tome kada neka zemlja počne u NCTS 5, postojat će prijelazno razdoblje tijekom kojeg sve zemlje članice moraju poštovati niz prijelaznih pravila.

 

Za klijente SGS-a i poduzeća kojima su potrebne provozne deklaracije, nema mnogo promjena koje će primijetiti, ali postoje neke važne promjene kojih bi trebali biti svjesni;

 

  • Nakon što prijelazno razdoblje završi, HS šifre odnosno carinski tarifni brojevi u provoznim deklaracijama bit će obvezni u svim slučajevima – ovo je vjerojatno najvažnija promjena koju donosi NCTS 5.
  • NCTS 5 zajedno s implementacijom novog automatiziranog izvoznog sustava (AES) osigurava zatvaranje nacionalne izvozne deklaracije sve dok provozna deklaracija ispunjava neke posebne uvjete.

 

SGS TransitNet se priprema za prelazak na NCTS 5 u svim zemljama u kojima smo prisutni. TransitNet već uspješno posluje u NCTS 5 okruženju u Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj.

 

Sljedeće zemlje za prelazak na NCTS 5 su Njemačka i Turska krajem listopada te Italija u drugom tjednu studenog.

 

Naši klijenti ne moraju brinuti o prijelazu na NCTS 5 jer SGS to pokriva i bit će tu da ih vodi u slučaju bilo kakvih pitanja.

 

Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa zahtjevima NCTS 5, obratite se lokalnoj podružnici SGS-a.