SGS TransitNet NCTS 5’in tüm gerekliliklerini kapsar!

Ortak Transit Sözleşmesi’nin tüm üyeleri, NCTS 5’in yeni gerekliliklerini karşılamak üzere gümrük sistemlerini güncelleme sürecindedir. Üye ülkelerin NCTS 5’e geçişlerini 1 Aralık 2023’e kadar tamamlamaları gerekmektedir (bu tarih Avrupa Komisyonu’nun resmi tarihidir ancak farklılıklar olabilir).

Bazı ülkeler NCTS 5’e hemen geçiş yaparken, diğerleri NCTS 5’i daha sonra kullanmaya başlayacak ve bu geçiş dönemi boyunca NCTS 4 prosedürlerini kullanmaya devam edecektir. Hırvatistan, Slovenya ve Bulgaristan halihazırda NCTS 5’te faaliyet göstermektedir. Bir ülkenin NCTS 5’i ne zaman geçildiğine bakılmaksızın, tüm üye ülkeler geçiş döneminde bir dizi geçiş kuralına uymak zorundadır.

 

SGS müşterileri ve transit beyannamelerine ihtiyaç duyan şirketler için fark edecekleri çok fazla değişiklik yoktur, ancak bilmeleri gereken bazı önemli değişiklikler bulunmaktadır;

 

  • Geçiş dönemi sona erdiğinde, transit beyannamelerindeki GTİP kodlarının kullanımı her durumda zorunlu olacaktır – bu NCTS 5’in getirdiği en önemli değişikliktir.
  • NCTS 5, yeni Otomatik İhracat Sisteminin (AES) uygulanmasıyla birlikte, transit beyannamesi bazı özel koşulları karşıladığı sürece ulusal İhracat beyannamesinin kapatılmasını sağlamaktadır.

 

SGS TransitNet, mevcut olduğumuz tüm ülkelerde NCTS 5’e geçiş için hazırlık yapmaktadır. TransitNet halihazırda Hırvatistan, Slovenya ve Bulgaristan’da NCTS 5 ortamında başarıyla çalışmaktadır.

 

NCTS 5’e geçecek bir sonraki ülkeler Ekim ayı sonunda Almanya ve Türkiye, Kasım ayının ikinci haftasında ise İtalya olacak.

 

SGS olarak NCTS 5’e geçiş sürecinde müşterilerimize her türlü konuda yardımcı olmaya hazırız, bu nedenle endişelenmenize gerek yok.

 

NCTS 5’in gereklilikleriyle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, lütfen yerel SGS bağlı kuruluşunuzla iletişime geçin.