Dôležité zmeny pre spoločnosti, ktoré sú registrované EORI

 

Od 1. februára 2024 nebude možné v systémoch NCTS a/alebo AES použiť žiadnu registráciu EORI, ktorá nemá vo svojich záznamoch platné poštové smerovacie číslo (PSČ). To znamená, že všetky hospodárske subjekty zapojené do tranzitných alebo vývozných postupov založených na AES by mali mať vo svojej registrácii EORI platné poštové smerovacie číslo.

 

To znamená, že od februára, ak je váš pohyb zastavený na hranici z dôvodu chýbajúceho PSČ, môže byť vaša zásielka zadržaná, kým chýbajúce informácie neaktualizuje národný orgán členského štátu, v ktorom je vaša spoločnosť registrovaná.

 

Táto otázka je obzvlášť dôležitá v krajinách, kde je registrovaný veľký počet hospodárskych subjektov z rôznych krajín, ako je Holandsko a Švédsko, alebo kde sa poštové smerovacie čísla riadia jedinečným vnútroštátnym systémom, ako je to v prípade Írska.

 

Aby sa predišlo takýmto problémom, všetky hospodárske subjekty by mali skontrolovať údaje svojej registrácie EORI a v prípade potreby ich aktualizovať pomocou platného poštového smerovacieho čísla.