Важни промени за фирми, които имат EORI регистрация.

 

От 1 февруари 2024 г. всяка EORI регистрация, която няма валиден пощенски код в своите записи, няма да може да се използва в NCTS и/или AES (автоматична ситема за Износ) системи. Това означава, че всички икономически оператори, участващи в процедури за транзит или износ, базирани на AES, трябва да имат валиден пощенски код в своята EORI регистрация.

 

Това означава, че от февруари, ако движението ви бъде спряно на границата поради липсващ пощенски код, пратката ви може да бъде задържана, докато липсващата информация бъде актуализирана от националния орган на държавата членка, в която е регистрирана вашата компания

 

Този въпрос е особено важен в страни, където са регистрирани голям брой икономически оператори от различни нации, като Холандия и Швеция, или където пощенските кодове принадлежат към уникална национална система, както в случая с Ирландия.

 

За да избегнат подобни проблеми, всички икономически оператори трябва да проверяват данните от своята EORI регистрация и да я актуализират с валиден пощенски код, ако е необходимо.