Fontos változások az EORI-nyilvántartással rendelkező cégek számára

 

2024. február 1-től minden olyan EORI-regisztráció, amelynek nyilvántartásában nincs érvényes irányítószám, nem használható NCTS és/vagy AES rendszerekben. Ez azt jelenti, hogy minden tranzit- vagy AES-alapú exporteljárásban részt vevő gazdasági szereplőnek érvényes irányítószámmal kell rendelkeznie az EORI-regisztrációjában.

 

Ez azt jelenti, hogy februártól, ha mozgása leáll a határon egy hiányzó irányítószám miatt, szállítmányát visszatarthatják mindaddig, amíg a hiányzó információkat annak a tagállamnak a nemzeti hatósága frissíti, ahol az Ön cégét bejegyezték.

 

Ez a kérdés különösen fontos azokban az országokban, ahol sok különböző nemzetből származó gazdasági szereplőt tartanak nyilván, például Hollandiában és Svédországban, vagy ahol az irányítószámok egyedi nemzeti rendszerhez kapcsolódnak, mint például Írország esetében.

 

Az ilyen jellegű problémák elkerülése érdekében minden Gazdálkodónak ellenőriznie kell EORI-regisztrációjának adatait, és szükség esetén frissítenie kell egy érvényes irányítószámmal.

 

SGS TransitNet NCTS 5 guidelines