Dôležité správy – Nové požiadavky v Poľsku na tranzit do Turecka

 

Ministerstvo financií v Poľsku vydalo novú smernicu, ktorá vyžaduje, aby obchodníci poskytli špecifickú dokumentáciu, keď sa pokúšajú začať tranzitný režim pre určitý tovar z colných úradov v Poľsku. Táto smernica sa týka najmä tovaru uvedeného v zozname Európskej únie, na ktorý sa vzťahujú sankcie, a ktorý sa prepravuje na nie poľské vývozné vyhlásenie do Turecka.

 

V rámci novej smernice budú obchodníci, ktorí chcú začať tranzitný režim na poľských colných úradoch pre tovar prepravovaný do Turecka, teraz povinní poskytnúť nasledujúcu dokumentáciu v poľskom jazyku (v prípade prekladov ich musí vyplniť súdny prekladateľ);

 

• Zmluva o predaji tovaru vrátane registračných údajov príjemcu (sídlo, identifikačné číslo, dátum registrácie, mená a priezviská osôb v predstavenstve)

• Potvrdenie o platbe za tovar

• Vyhlásenie príjemcu, že tovar nebude reexportovaný do krajín, ktoré sú uvedené na sankčnom zozname Európskej únie

• Vyhlásenie výrobcov tovaru, že sú si vedomí toho, kto je predávajúci a kupujúci tovaru, majú informáciu o tom, kto je konečný užívateľ a aké je zamýšľané použitie tovaru, a že transakcia nevyvoláva obavy z prípadného obídenia medzinárodných sankcií

 

Bez takejto dokumentácie nebude možné začať tranzitný režim. Je tiež možné, že niektoré colné úrady odmietnu spracovať tranzit pre takýto tovar, aj keď je táto dokumentácia k dispozícii.

 

V prípadoch, keď je tranzit podaný z colnice odoslania v Poľsku, ale pri odchode ešte nie je spracovaný, môže to mať za následok aj zablokovanie vývozného vyhlásenia, čo spôsobuje ďalšie komplikácie pre nákladné autá, ktoré sa rozhodnú začať svoj tranzit v inej krajine.

 

Z tohto dôvodu a aby sa predišlo zbytočným komplikáciám na colnici v Poľsku, SGS odporúča všetkým našim klientom, ktorí chcú začať s tranzitnými deklaráciami na takýto tovar v Poľsku, aby presunuli začiatok svojho tranzitu do inej krajiny až do odvolania.

 

V prípade akýchkoľvek otázok sa obráťte na miestne klientske centrum.