Važne vesti – Novi zahtevi u Poljskoj za tranzit za Tursku

 

Ministarstvo finansija u Poljskoj izdalo je novu direktivu koja zahteva od trgovaca da dostave konkretnu dokumentaciju kada pokušavaju da započnu tranzitni postupak za određenu robu iz carinarnica u Poljskoj. Ova direktiva se uglavnom odnosi na robu sa liste Evropske unije sankcionisane robe koja je putujući sa ne-poljskom izvoznom deklaracijom u Tursku.

 

Kao deo nove direktive, trgovci koji žele da započnu tranzitni postupak u poljskim carinarnicama za robu koja se prevozi u Tursku sada će morati da dostave sledeću dokumentaciju na poljskom jeziku (u slučaju prevoda, mora ih popuniti zakleti prevodilac);

 

• Ugovor o prodaji robe sa podacima o registraciji primaoca (registrovana adresa, matični broj, datum registracije, imena i prezimena lica u upravnom odboru)

• Potvrda o uplati za robu

• Izjava primaoca da se roba neće ponovo izvoziti u zemlje sa sankcione liste Evropske unije“

• Izjava proizvođača robe da su svesni ko je prodavac i kupac robe, da znaju ko je krajnji korisnik i nameravanu upotrebu robe, te da transakcija ne izaziva zabrinutost u vezi sa mogućnost zaobilaženja međunarodnih sankcija

 

Startovanje tranzitne deklaracije neće biti moguće bez takve dokumentacije. Takođe je moguće da će određene carinarnice odbiti da procesuiraju tranzit za takvu robu čak i ako je ova dokumentacija dostupna.

 

U slučajevima kada je tranzit podnet od polazne carine u Poljskoj, ali još nije obrađen pri polasku, to takođe može dovesti do blokiranja Izvozne deklaracije što stvara dodatne komplikacije za kamione koji odluče da započnu tranzit u drugoj zemlji.

 

Iz tog razloga i da bi se izbegle nepotrebne komplikacije na carini u Poljskoj, SGS savetuje sve naše klijente koji žele da započnu tranzitne deklaracije za takvu robu u Poljskoj, da do daljnjeg pomere početak svog tranzita u drugu zemlju.

 

U slučaju bilo kakvih pitanja, molimo kontaktirajte vaš lokalni centar za klijente.