Važne vijesti – novi zahtjevi u Poljskoj za tranzit do Turske

 

Ministarstvo financija u Poljskoj izdalo je novu direktivu koja od trgovaca zahtijeva da dostave posebnu dokumentaciju kada pokušavaju pokrenuti provozni postupak za određenu robu iz carinskih ureda u Poljskoj. Ova direktiva uglavnom utječe na robu s popisa sankcionirane robe Europske unije koja putuje u Tursku s izvoznom deklaracijom koja nije poljska.

 

Kao dio nove direktive, trgovci koji žele započeti provozni postupak u poljskim carinskim uredima za robu koja se prevozi u Tursku sada će morati dostaviti sljedeću dokumentaciju na poljskom jeziku (u slučaju prijevoda, mora ih ispuniti sudski prevoditelj);

 

• Ugovor o prodaji robe uključujući podatke o registraciji primatelja (registrirana adresa, identifikacijski broj, datum registracije, imena i prezimena osoba u upravnom odboru)

• Potvrda o plaćanju robe

• Izjava primatelja da roba neće biti ponovno izvezena u zemlje na popisu sankcija Europske unije

• Izjava proizvođača robe da im je poznato tko je prodavatelj i kupac robe, da znaju tko je krajnji korisnik i namjena robe te da transakcija ne izaziva zabrinutost zbog mogućnosti zaobilaženje međunarodnih sankcija

 

Pokretanje provoznog postupka neće biti moguće bez te dokumentacije. Također je moguće da određene carinarnice odbiju obraditi tranzit za takvu robu čak i ako je ta dokumentacija dostupna.

 

U slučajevima kada je tranzit podnesen s polazne carine u Poljskoj, ali još nije obrađen na polasku, to također može rezultirati blokiranjem izvozne deklaracije što stvara dodatne komplikacije za kamione koji odluče započeti tranzit u drugoj zemlji.

 

Iz tog razloga i kako bi se izbjegle nepotrebne komplikacije na carini u Poljskoj, SGS savjetuje svim našim klijentima koji žele pokrenuti provozne deklaracije za takvu robu u Poljskoj, da do daljnjeg pomaknu početak svog provoza u drugu zemlju.

 

U slučaju bilo kakvih pitanja, obratite se lokalnom Klijent Centru.