TransitNet podržava otpremanje podataka samo u .xlsx formatu

 

Od 22. avgusta 2024, iz bezbednosnih razloga, TransitNet će prestati da podržava korišćenje Ekcel datoteka u .xls formatu za otpremanje podataka.

 

.xls je stara verzija Ekcel-a koja je zamenjena .xlsx-om od 2007. Microsoft nastavlja da podržava .xls datoteke kako bi obezbedio kompatibilnost sa starijim dokumentima i sistemima, međutim, preporučuje se upotreba .xlsx-a jer nudi značajne prednosti u odnosu na .xls uključujući;

 

– Bolja bezbednost: .xlsx datoteke nude poboljšane bezbednosne funkcije, uključujući bolje šifrovanje.

– Manja veličina datoteke: .xlsx datoteke su generalno manje zbog bolje kompresije, što pomaže u uštedi prostora za skladištenje.

– Poboljšan oporavak podataka: .xlsx format je robusniji i može efikasnije oporaviti podatke ako se datoteka ošteti.

– Podrška za više redova i kolona: .xlsx datoteke mogu da obrađuju više podataka, podržavajući do 1.048.576 redova i 16.384 kolone, u poređenju sa ograničenjem od 65.536 redova i 256 kolona u .xls-u.

– Poboljšane funkcije: .xlsx format podržava novije funkcije Ekcel-a, kao što su iskričavi, uslovno formatiranje i poboljšane opcije crtanja.

 

Od 22. avgusta 2024. sve ekcel datoteke dostupne za preuzimanje u TransitNet-u biće dostupne samo u .xlsx formatu.

 

Šta treba da uradite

 

Nove ekcel datoteke u .xlsx formatu biće dostupne za preuzimanje sa TransitNet-a ujutro 22. avgusta 2024. godine.

 

Da bi nastavili da koriste ekcel datoteke za otpremanje podataka na TransitNet, korisnici treba da preuzmu šablone u .xlsx formatu i tamo unesu sve potrebne podatke. Ako korisnici već imaju završene Ekcel šablone u .xls formatu, mogu jednostavno da zamene .xls format korišćenjem opcije „Sačuvaj kao“ da bi sačuvali u novom .xlsx formatu.

 

Korisnici koji pokušaju da otpreme ekcel datoteku u .xls formatu dobiće grešku od sistema.

 

Za više informacija i u slučaju bilo kakvih pitanja, molimo kontaktirajte vaš lokalni centar za klijente.