TransitNet podržava prijenos podataka samo u .xlsx formatu

 

Od 22. kolovoza 2024. TransitNet će iz sigurnosnih razloga prestati podržavati korištenje Excel datoteka u .xls formatu za učitavanje podataka.

 

.xls je stara verzija Excela koja je od 2007. godine zamijenjena .xlsxom. Microsoft nastavlja podržavati .xls datoteke kako bi osigurao kompatibilnost sa starijim dokumentima i sustavima, no preporučuje se upotreba .xlsx jer nudi značajne prednosti u odnosu na .xls uključujući;

– Bolja sigurnost: .xlsx datoteke nude poboljšane sigurnosne značajke, uključujući bolju enkripciju.

– Manja veličina datoteke: .xlsx datoteke općenito su manje zbog bolje kompresije, što pomaže u uštedi prostora za pohranu.

– Poboljšano obnavljanje podataka: Format .xlsx je robusniji i može učinkovitije oporaviti podatke ako se datoteka ošteti.

– Podrška za više redaka i stupaca: .xlsx datoteke mogu obraditi više podataka, podržavajući do 1.048.576 redaka i 16.384 stupca, u usporedbi s ograničenjem od 65.536 redaka i 256 stupaca u .xls.

– Poboljšane značajke: Format .xlsx podržava novije značajke programa Excel, kao što su sparklines, uvjetno oblikovanje i poboljšane opcije grafikona.

 

Od 22. kolovoza 2024. sve excel datoteke dostupne za preuzimanje u TransitNetu bit će dostupne samo u .xlsx formatu.

 

Što trebate učiniti

 

Nove excel datoteke u .xlsx formatu bit će dostupne za preuzimanje s TransitNeta ujutro 22. kolovoza 2024.

 

Kako bi nastavili koristiti excel datoteke za prijenos podataka na TransitNet, korisnici bi trebali preuzeti predloške u .xlsx formatu i tamo unijeti sve potrebne podatke. Ako korisnici već imaju dovršene excel predloške u .xls formatu, mogu jednostavno zamijeniti .xls format korištenjem opcije “Spremi kao” za spremanje u novi .xlsx format.

 

Korisnici koji pokušaju učitati excel datoteku u .xls formatu zaprimiti će pogrešku od sustava.

 

Za više informacija i u slučaju bilo kakvih pitanja obratite se svom lokalnom Klijent Centru.