TransitNet podporuje nahrávanie údajov iba vo formáte .xlsx

 

Od 22. augusta 2024 prestane TransitNet z bezpečnostných dôvodov podporovať používanie súborov Excel vo formáte .xls na nahrávanie údajov.

 

.xls je stará verzia Excelu, ktorá bola od roku 2007 nahradená .xlsx. Spoločnosť Microsoft naďalej podporuje súbory .xls, aby sa zabezpečila kompatibilita so staršími dokumentmi a systémami, odporúča sa však použitie .xlsx, pretože ponúka významné výhody oproti .xls vrátane;

 

– Lepšie zabezpečenie: Súbory .xlsx ponúkajú vylepšené funkcie zabezpečenia vrátane lepšieho šifrovania.

– Menšia veľkosť súboru: Súbory .xlsx sú vo všeobecnosti menšie vďaka lepšej kompresii, čo pomáha šetriť úložný priestor.

– Vylepšená obnova dát: Formát .xlsx je robustnejší a dokáže efektívnejšie obnoviť dáta, ak dôjde k poškodeniu súboru.

– Podpora pre viac riadkov a stĺpcov: Súbory .xlsx dokážu spracovať viac údajov a podporujú až 1 048 576 riadkov a 16 384 stĺpcov v porovnaní s limitom 65 536 riadkov a 256 stĺpcov v súbore .xls.

– Vylepšené funkcie: Formát .xlsx podporuje novšie funkcie Excelu, ako sú krivky, podmienené formátovanie a vylepšené možnosti grafov.

 

Od 22. augusta 2024 budú všetky excelové súbory dostupné na stiahnutie v TransitNet dostupné len vo formáte .xlsx.

 

Čo musíte urobiť

 

Nové excelové súbory vo formáte .xlsx budú k dispozícii na stiahnutie z TransitNet ráno 22. augusta 2024.

 

Na pokračovanie v používaní excelových súborov na nahrávanie údajov do TransitNet, používatelia by si mali stiahnuť šablóny vo formáte .xlsx a zadať tam všetky potrebné údaje. Ak už používatelia majú hotové excelové šablóny vo formáte .xls, môžu jednoducho nahradiť formát .xls použitím možnosti „Uložiť ako“ a uložiť ich do nového formátu .xlsx.

 

Používatelia, ktorí sa pokúsia nahrať excelový súbor vo formáte .xls, dostanú od systému oznámenie: “chyba”.

 

Pre viac informácií a v prípade akýchkoľvek otázok kontaktujte prosím miestne klientske centrum.